novinky
společnost
kultura
sport
auto-moto
fauna a flora
různé
diskuse
Různé

Minerva si posvítí na cukrovku

15. Minerva – poradna zdraví a esoteriky se uskuteční 10. – 11. září od 10 do 18 hodin v Michnově paláci na Malé Straně (Újezd 450/40, Praha 1, součást Tyršova domu).

Tato akce se zde bude konat již po patnácté a jako vždy se na ní návštěvníci budou moci setkat s předními českými i zahraničními odborníky na alternativní medicínu, astrologii, věštecká umění a další obory. Novinkou bude navíc zvláštní výstava věnovaná léčbě cukrovky.

Všechny letošní Minervy mají oddělenou část, která  je věnována určité skupině lidí. Ta nejbližší, zářijová, si přitom dává za cíl oslovit především nemocné diabetem prvního i druhého typu. Ti zde budou moci konzultovat své problémy s odborníky na klasickou i alternativní medicínu, nakoupit výživové doplňky, přírodní preparáty a pomůcky, které mohou zlepšit stav vlastní nemoci či potíží, které cukrovku nejčastěji doprovázejí, odbornou literaturu apod.

Kromě toho si organizátoři připravili i řadu dalších novinek. Poprvé zde například budou manželé Štěpánkovi, odborníci na irisdiagnostiku, neboli diagnózu z oční duhovky. Z tohoto nepatrného kousku těla lze totiž stanovit velice přesný obraz zdravotního stavu pacienta, včetně skrytých dispozic a dosud neprojevených potíží. Dále objevíte tzv. energetické duchovní esence.

Vyhlášenou ruskou léčitelskou školu zde bude tentokrát zastupovat Olga Kalinová. Tato žena v sobě objevila léčitelské schopnosti poté, co na dva týdny upadla do stavu podobného kómatu. Dnes se věnuje nejen energetickému léčení a chiromasáži, ale i předpovídání budoucnosti a bílé magii. Velkých úspěchů dosahuje zejména při léčení bolestí hlavy různého původu, problémů způsobených stresem a gynekologických problémů u žen v přechodu.

Pavel Veselý


Něco z labužníkových poznámek

Královské menu po plzeňsku

Psal se rok 1295, když na soutoku řek Mže a Radbúzy vyrostlo nové město Plzeň, ze kterého již Václav II. Vytvořil centrum královské moci. Možná právě od té doby se traduje dobrá pověst vyhlášené plzeňské kuchyně.

Plzeňská kuřecí stehna se selskými brambory

4 kuřecí stehna 

0,5 l piva

100 g slaniny

divoké koření

vývar

sádlo

sůl

česnek

Selské brambory

350 g vařených brambor ve slupce

150 g slaniny

1 cibule

sekaná petrželka

mletý pepř

sůl

V pekáčku na sádle orestujte nakrájenou slaninu, přidejte stehna, prudce opečte a podlijte pivem. Přisypte koření, osolte a za stálého podlévání pečte doměkka.

Selské brambory

Slaninu nakrájejte na kostky a vypečte. Přidejte nakrájenou cibuli a oloupané celé brambory. Osmahněte, prohřejte, osolte, opepřete a posypte petrželkou.

Plzeňské vepřové

500 g vepřové plece

1 cibule

60 g sádla

80 g chleba

2 dl černého piva

0,5 l vývaru z masoxu

sůl

kmín

pepř

Nakrájejte cibuli a osmahněte ji dorůžova. Přiložte na kousky nakrájené maso, poduste, osolte. Přidejte mletý kmín, podlijte vývarerm a duste doměkka. Podle potřeby podlévejte vředlou vodou.

Dušené maso poté vyjměte, přidejte do šťávy chléb máčený v pivu. Společně provařte a proceďte. Maso vložte zpět, osolte šťávu, opepřete a prohřejte.

Náš tip: Podávejte s bramborem nebo bramborovým knedlíkem.

Plzeňská růže

4 plátky vepřové kýty

1 střední cibule

1 pórek

1 mrkev

1 vejce

100 g uzeného bůčku

2 uzenky (nebo kabanos)

olej

sůl

pepř

Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte kostičky nakrájeného bůčku, kolečka pórku i mrkve a krátce osmažte. Do směsi poté zamíchejte vajíčko a nechte srazit. Vepřové plátky naklepejte, osolte, opepřete. Doprostřed umístěte kopeček připravené náplně. Postavte polovinu uzenek řeznou plochou na směs, její horní strana je nakrojená na šest dílů. Maso přehněte ze všech stran kolem uzenky a stáhněte nití.

Nakonec plech potřete olejem, narovnejte na něj masové závitky uzenkami nahoru, přikryjte alobalem a pečte doměkka ve středně teplé troubě. Uzenka při pečení jakoby rozkvete.

Náš tip: Podávejte s vařeným bramborem nebo domácími hranolky a nezapomeňte ozdobit zeleninou.

Plzeňský karšouch

500 g mletého masa (vepřového i hovězí)

250 g syrových brambor

3 vejce

2 lžíce mléka

2 lžíce hladké mouky

sůl

česnek

majoránka

Vypracujte těsto ze syrových brambor, masa, vajec, mléka, mouky, česneku, soli a koření. Poté vytvořte malé placičky, které oboustranně smažte v rozpáleném oleji.

Můžete je podávat za tepla, ale chutné jsou i za studena.

Náš tip: Podávejte s pikatním zelným salátem s křenem a majonézovou křenovou omáčkou.

Text: jaj

Ilustrační foto: PP


 
 
 

|novinky|společnost|kultura|sport|auto-moto|fauna a flora|různé|diskusní forum|

© 2005 Giordano a.s., Neklanova 21, 128 00 Praha 2
telefon: 224 915 731 fax: 224 915 732 e-mail: produkce@giordano.cz http://www.giordano.cz/